Vegan Lemon Cake

lemon cake

Do you love chocolate cakes like me but you also need something different from time to time? Then this recipe for a refreshing, healthy lemon cake is the perfect fit for you. It's really easy to make, tastes amazing and is vegan too!


Liebst du Schokokuchen genauso wie ich, brauchst aber von Zeit zu Zeit etwas Abwechslung? Dann ist dieses Rezept perfect für dich. Es ist wirklich einfach zu machen, schmeckt großartig und ist nochdazu vegan!

lemon cake

Ingredients for the dough:

6 tbsp soy flour

50 g lupin flour (you can also take normal flour instead, which makes overall 200 g flour )

150 g wheat flour (whole-grain)

2 tsp baking powder

1 tsp baking soda

5 tsp lemon zest

3 tsp lemon juice

100 ml water

150 ml soy milk

3 tbsp coconut oil

4 tbsp agave syrup

 

Ingredients for the topping:

150 g soy curd cheese

3 tsp agave syrup

2 tsp lemon juice

3 tsp lemon zest

Zutaten für den Teig:

6 EL Sojamehl

50 g Süßlupinenmehl (du kannst stattdessen auch normales Mehl nehmen, also insgesamt 200 g)

150 g Weizenmehl (Vollkorn)

2 TL Backpulver

1 TL Natron

5 TL Zitronenschale

3 TL Zitronensaft

100 ml Wasser

150 ml Sojamilch

3 EL Kokosfett

4 EL Agavendicksaft

 

Zutaten für das Topping:

150 g Sojaquark

3 TL Agavendicksaft

2 TL Zitronensaft

3 TL Zitronenschale

lemon cake
lemon cake
lemon cake
lemon cake

First preheat the oven to 180°C and grease your cake pan of your choice.

Then take the different flours, baking powder, baking soda, lemon zest and mix it in a bowl. Then add all the wet ingredients (coconut oil, soymilk, water, lemon juice and agave syrup) to your dry ingredients and mix it well until it is a nice creamy consistency.

Put you dough into your cake pan. (I suggest to just fill in half of the pan or use a smaller one so the cake is not too "flat" once it is ready)

Now put it in the oven for about 15 minutes at 180°C.

 

While your cake is in the oven you can already make your vegan curd cheese topping.

For that just mix the curd cheese, lemon juice, lemon zest and agave syrup together and once the cake is cooled down spread it all over you cake. That gives your cake a fresh delicous taste which makes it even better!

 

Enjoy!


Heize dein Backrohr auf 180°C vor und fette eine Kuchenform deiner Wahl ein.

Danach vermische die verschiedenen Sorten Mehl, Backpulver, Natron, Zitronenschale in einer Schüssel. Dann füge alle nassen Zutaten (Kokosöl, Sojamilch, Wasser, Zitronensaft und Agavendicksaft) hinzu und mixe alles gut bis ein schön cremiger Teig entsteht.

Nun kannst du den Teig schon in deine Kuchenform füllen. (Ich rate dir nur ca. die Hälfte der Form zu befüllen, oder eine kleine Form zu verwenden, damit der Kuchen nicht zu flach wird.

Nun backe deinen Kuchen für ca. 15 Minuten bei 180°C.

 

Während der Kuchen im Ofen ist kannst du schon das Topping vorbereiten.

Dafür verrühre einfach den veganen Sojatopfen, Zitronensaft, Zitronenschale und den Agavensirup miteinander bis eine glatte Creme entsteht.

Wenn dein Kuchen ausgekühlt ist kannst du ihn mit der Creme bestreichen. Gemeinsam mit dem Topping schmeckt der Kuchen noch besser und erfrischender!

 

Viel Spaß beim Nachbacken!

lemon cake
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By Rebecca, 19th November 2017