Sweet Potato Muffins

sweet potato muffins

I made these sweet potato muffins recently and was actually really surprised by its softness and moist texture that I decided I really have to post this recipe here on the blog for you. The recipe is really easy, you can either use a blender or food processor to puree the raw sweet potato. The muffins are also healthy and vegan and you can make these delicious caramelized walnuts and decorate the muffins with them. It tastes just amazing especially with the wintery spices I used like cinnamon, aniseed, and cloves. The perfect fall dessert for the whole family or just yourself ­čÖé


Als ich diese S├╝├čkartoffel-Muffins das erste Mal ausprobiert habe war ich wirklich ├╝berrascht von der weichen und saftigen Konsistenz und genau aus diesem Grund poste ich das Rezept, damit ihr es auch ausprobieren k├Ânnt. Das Rezept dazu ist wirklich einfach, ihr k├Ânnt die rohe S├╝├čkartoffel in einem Cutter oder Standmixer p├╝rieren. Die Muffins sind gesund und vegan und du kannst diese k├Âstlichen karamellisierten Waln├╝sse dazu machen und die Muffins damit dekorieren. Die S├╝├čkartoffel-Muffins schmecken einfach himmlisch vor allem mit den winterlichen Gew├╝rzen wie etwa Zimt, Anis und Gew├╝rznelken die ich dem Teig beigemischt habe. Einfach das perfekte Herbstdessert f├╝r die ganze Familie, oder nur f├╝r dich allein ­čÖé

sweet potato muffins

Ingredients (for about 10 muffins):

200 g sweet potato (or take just one "normal" sized sweet potato)

1 hand full pitted dates

a dash of lemon juice

1000 ml water

3 tbsp vegetable oil

4 tbsp maple syrup


150 g wheat flour, wholegrain

2 tsp baking powder

1 tsp baking soda

1/2 tsp aniseed, ground

1/2 tsp cloves, ground

2 tsp cinnamon, ground

Zutaten (f├╝r ca 10 Muffins):

200 g S├╝├čkartoffel (oder eine "normalgro├če" S├╝├čkartoffel)

1 Hand voll entsteinte Datteln

einen Spritzer Zitronensaft

1000 ml Wasser

3 El ├ľl

4 El Ahornsirup


150 g Weizen Mehl, Vollkorn

2 Tl Backpulver

1 Tl Natron

1/2 Tl Anis, gemahlen

1/2 Tl Gew├╝rznelken, gemahlen

2 Tl Zimt, gemahlen

sweet potato muffins

Start by peeling and cutting the sweet potato into pieces. Put it in a blender together with dates, lemon juice, water, oil and maple syrup. Blend everything together until smooth. Now combine flour, baking powder and soda and all of the spices together in a bowl. Now add the creamy sweet potato mixture to the flour mix and stir very well. Fill the dough into a muffin tin and bake your muffins for 15 min at 180 ┬░C in a preheated oven.

If you like to make some of these caramelized walnuts find the recipe on this post.


Beginne indem du die S├╝├čkartoffel sch├Ąlst und in St├╝cke schneidest. Gib sie dann in den Cutter gemeinsam mit Datteln, Zitronensaft, Wasser, ├ľl und Ahornsirup. Zerkleinere alles bis du eine cremige Masse hast. Vermische nun Mehl, Backpulver, Natron und alle Gew├╝rze gemeinsam in einer Sch├╝ssel. Gib nun das S├╝├čkartoffelgemisch zu dem Mehlgemisch und vermenge alles gut miteinander. F├╝lle den Teig in ein Muffinblech und backe deine Muffins f├╝r 15 min. bei 180 ┬░C in einem vorgeheizten Ofen.

Wenn du die karamellisierten Waln├╝sse dazu machen m├Âchtest, dann findest du das Rezept bei diesem Post.

sweet potato muffins

By Natascha, September 30th 2018