Mediterranean Pie

mediterranean pie

Here's a real comfort food to get you through the winter time - Mediterranean pie! A tasty and healthy pie with a creamy vegetable filling, seasoned with herbs and condiments from the Mediterranean area. The pie crust is a super easy dough, seasoned with oregano, thyme and rosemary, which you can make in a few minutes. If you don't have much time you can buy a (pizza or puff paste) dough from the supermarket too, I won't judge you, promise ­čÖé This dish can serve 5-6 persons.


Hier kommt ein w├Ąrmendes und f├╝llendes Gericht, das dich durch die kalten Wintertage bringt - die Mediterrane Pastete! Eine leckere und gesunde Mahlzeit mit einer cremigen Gem├╝sef├╝llung, gew├╝rzt mit Kr├Ąutern und Gew├╝rzen aus der Mediterranen Region. Der Pastetenboden ist gew├╝rzt mit Oregano, Thymian und Rosmairn und ben├Âtigt nur einige wenige Minuten f├╝r die Zubereitung. Solltest du jedoch einen Zeitmangel haben kannst du immer noch einen (Pizza oder Bl├Ątterteig) aus dem Supermarkt kaufen, Ich werde euch nicht beurteilen, versprochen ­čÖé Das Gericht ist f├╝r 5-6 Personen konzipiert.

mediterranean pie

Ingredients for the pie crust:

300 g wheat flour, wholegrain

1 tbsp oregano, dried

1 tbsp thyme, dried

1 tbsp rosemary, dried

200 ml water

Ingredients for the veggie filling:

270 g zucchini

200 g leek

360 g tomatoes

200 g button mushrooms

600 g potatoes

parsley, fresh or dried

salt & pepper

Ingredients for the sauce:

200 ml oat or soy cuisine/whip

8 tbsp nutritional yeast flakes

3 tbsp chickpea flour

salt & pepper

Zutaten f├╝r den Pastetenboden:

300 g Weizen Mehl, Vollkorn

1 El Oregano, getrocknet

1 El Thymian, getrocknet

1 El Rosmarin, getrocknet

200 ml Wasser

Zutaten f├╝r die Gem├╝sef├╝llung:

270 g Zucchini

200 g Lauch

360 g Tomaten/Paradeiser

200 g Champignons

600 g Kartoffel/Erd├Ąpfel

Petersilie, frisch oder getrocknet

Salz & Pfeffer

Zutaten f├╝r die Sauce:

200 ml Hafer oder Soja Cuisine

8 El Hefeflocken

3 El Kichererbsen Mehl

Salz & Pfeffer

mediterranean pie

Veggie filling:

Cut all of the veggies into rough pieces. Put some olive oil into a sauce pan and saut├ę the veggies. After some minutes pour a little bit of water over your veggies, add the parsley and season it. Now let it cook until done (its best to put a lid on your pan).


Gem├╝sef├╝llung:

Schneide das Gem├╝se in grobe St├╝cke und d├╝nste es mit etwas Oliven ├ľl in einem Topf an. Gie├če nun ein wenig Wasser dar├╝ber, f├╝ge die Petersielie sowie Salz & Pfeffer hinzu und lasse es kochen bis die Zutaten durch sind (Topf am bestem mit einem Deckel schlie├čen)

Pie crust:

Mix all of the ingredients and knead them with your hands. Spread some flour on a surface and roll out the dough with a rolling pin. Roll it into a flat and round shape. Now take a greased cake pan and cover it with the dough. Bake the pie crust for 10 min in a preheated oven at 180 ┬░C. Then take it out of the oven and pour the veggie filling into it.


Pastetenboden:

Mische alle Zutaten zusammen und knete sie gut mit deinen H├Ąnden. Streue nun etwas Mehl auf eine Oberfl├Ąche und rolle den Teig mit einem Nudelholz aus. Rolle den Teig d├╝nn und kreisf├Ârmig aus. Nimm nun eine gefettete Tortenbackform und lege den Teig damit aus. Backe den Pastetenboden f├╝r 10 min bei 180 ┬░C in einem vorgeheizten Ofen. Nimm den Pastetenboden aus dem Ofen und f├╝lle ihn mit der Gem├╝sef├╝llung.

Sauce:

Mix all of the ingredients together into a bowl. Pour the sauce on the pie and then bake the pie for 15 minutes at 180 ┬░C in a preheated oven. Done!


Sauce:

Mische alle Zutaten zusammen in eine Sch├╝ssel. Gie├če die Sauce nun ├╝ber die Pastete und backe diese dann im vorgeheizten Ofen f├╝r 15 min. bei 180 ┬░C. Fertig!

mediterranean pie

By Natascha, February 1st 2019