Coffee Chocolate Cupcakes

Again it was time for some super delicious and healthy cupcakes!
It is not so easy to make cupcakes which are healthy, taste delicious and look beautiful at the same time. You have to skip the cream cheese, whipped cream or butter and think of something else, something healthier to use for the frosting. So I took curd cheese and a little bit of sour cream and it really worked for the frosting.
The cupcakes are really refreshing and you can have a second one too (or a third one like I usually have :D). I added the coffee to the cupcakes because I love coffee and I think I could live with the combination of chocolate and coffee all day long.

Ingredients (for 12 Cupcakes):

100g wheat flour, wholegrain

50g rolled oats

50g quinoa pops

8 tbsp coconut blossom sugar

2 tsp baking powder

2 tsp baking soda

2 eggs

100ml oil

50ml milk

200ml black coffee

 

For the frosting you need:

125g sour cream

250g curd cheese

6 tbsp cocoa powder, unsweetened

6 tbsp agave syrup

 

 

Begin with the cupcakes by mixing all the dry ingredients (such as flour, oats, quinoa pops, sugar, baking powder/soda) together. Then mix the eggs together with oil, milk and the coffee. Make sure that the coffee is cold and use a hand mixer so the eggs will be whisked better. Now put the dry ingredients that you mixed together to you egg mix and stir them together carefully. Put the dough in a greased muffin tin and bake them in a preheated oven for 15min with 180 °C.

 

For the frosting simply mix all the ingredients together. Put the frosting in the fridge for at least an hour and then apply it on the cooled cupcakes.

 


 

Es wurde wieder Zeit für ein paar leckere Cupcakes. Um die Cupcakes gesund, schön und trotzdem köstlich zu machen, musste ich mir wegen des Frostings etwas überlegen. Da Schlagobers, Margarine und Co das Frosting leider sehr ungesund machen habe ich stattdessen Quark/Topfen und etwas Sauerrahm verwendet. Das Ergebnis hat mich selbst umgehauen, so köstlich und erfrischend wurden die Schoko-Kaffee Cupcakes. Der Kaffee passt super in das Rezept und kombiniert mit der Schokolade habe ich alles was ich zum Leben brauche 🙂

Zutaten (für 12 Cupcakes):

100g Weizen Vollkorn Mehl

50g Haferflocken

50g Quinoa Pops

8 El Kokos Blüten Zucker

2 Tl Backpulver

2 Tl Natron

2 Eier

100ml Öl

50ml Milch

200ml Kaffee, schwarz

 

Für das Frosting brauchst du:

125g Sauerrahm

250g Topfen/quark

6 El Kakaopulver, ungesüßt

6 El Agaven Dicksaft

 

 

Starte indem du alle trockenen Zutaten (wie Mehl, Haferflocken, Pops, Zucker, Backpulver und Soda) vermischst. Mixe dann Eier, Öl, Milch und Kaffee zusammen. Es ist wichtig, dass der Kaffee kalt ist und verwende dafür am besten einen Handmixer um die Eier so schaumig wie nur möglich zu schlagen. Vermenge nun vorsichtig die trockenen Zutaten mit dem Eimix. Gib den Teig in eine Muffin Form oder in  Papier Muffin Förmchen und backe die Cupcakes in einem vorgeheizten Ofen bei 180 °C für 15 min.

 

Für das Frosting mische alle vorgesehenen Zutaten zusammen und stelle es für etwa eine Stunde lang kalt. Verziere die ausgekühlten Cupcakes dann mit dem Frosting.

 

 

By Natascha, April 19th 2017

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